Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2016 01:21 - Никола ЛИКОВ: Ние научихме урока си, скоро и Великобритания ще го направи
Автор: neshtopovecheza Категория: Новини   
Прочетен: 5664 Коментари: 12 Гласове:
0

Последна промяна: 27.06.2016 00:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 imageНикола Ликов е българин, учещ бизнес в престижния английски университет „Warwick“. Преди да замине за Англия, бъдещият значим бизнесмен Ликов, мениджира клуб, където организира ежеседмични партита и прави своите първи бизнес стъпки. Никола е момче, градящо своето светло бъдеще. Момче, което си поставя цели и дава всичко от себе си, за да ги превърне в реалност. За поредна година успехите му по света и у нас не стихват. За да успееш и съответно да се докажеш, трябва да имаш амбиции. Най-голямата амбиция на Ликов е да стане „безсмъртен“ преди да умре. В момента студентът е Президент на българското общество в университета си.

По написаното на стената ти в социалната мрежа „Фейсбук“, стана ясно, че си европривърженик. Кралството излиза от ЕС. Очакваше ли такъв конвой, такова развитие и стечение на обстоятелствата, имайки предвид, че социологическите проучвания сочиха, че Брекзит ще се провали?

Аз съм привърженик най-вече на прогреса и просперитета, а за Европа досега те успешно се постигаха чрез единство и споделена представа за бъдещето на държавите членки. Разбира се, оптимална форма на управление не съществува и бюрокрацията далеч не е идеален избор, но смятам, че в дългосрочен план стабилноста и свободата, които Евросъюза предоставя на всички нас надделяват над негативните му страни. Това вече не е от значение що се отнася до Brexit, но едно е сигурно, Европа и светът от днес няма да бъдат същите. Най-вероятно самата Великобритания също, защото както се разбра, е много вероятно Шотландия да се отдели и Ирландия съедини. Дори се говори за независимост на Лондон от Англия с цел оставане в съюза. Истинска каша, никому необходима в така или иначе обърканата политическа реалност в днешно време.  Искрено бях шокиран, меко казано, от развоя на събитията и до последно не можех да повярвам какво се случва. Докато следях резултатите снощи за първи път се почувствах сякаш участвам в сцена от апокалипсистичен филм за началото на края на света. Дали това наистина е така дефакто ще се разбере след десетилетия, но е факт, че днес национализмът, популизмът, насадената омраза и егото на едно застаряващо поколение заглушиха гласа, идеите и мечтите на младите – мисля, че това е най-трагичното в цялата история.

С по-малко от 4% Великобритания излиза от ЕС. Какво не ви достигна? На вас, младите. На Камерън. На всички, които бяха „ЗА“ оставането в Евросъюза. Защо Брекзит се случи?

Това, което не достигна като цяло, според мен, е информираност на обществото. Средностатистическият гласоподавател за излизане от ЕС е застаряващ, без висше образование т.е лесно манипулируем. Johnson и Farage неведнъж използваха грешна информация и лъжи, сплашвайки населението. Относно Cameron, най-голямата му грешка безспорно е, че позволи въобще да се стигне до тук и повери това ключово решение не само за Великобритания, а и за целия свят, в ръцете на неподготвения за тази отговорност гражданин. Все пак той даде всичко от себе си в кампанията за оставане и му прави чест начинът, по който прие загубата. За жалост обаче, всички ще плащат за грешката му, най-вече самите британци, ако питате мен.

image

„ Всички се събудихме в свят, изпълнен с ужас“ – това са твои думи. Пред какъв ужас според теб е изправено Кралството?

Под „всички“  имам предвид милионите европейски граждани, които живеят и работят във Великобритания, хилядите студенти, които учат там, здраво мислещите млади британци, чиито перспективи за развитие рязко бяха ограничени, всички близки на гореспоменатите и много други. Красноречив пример са финансовите пазари, които визуализират колко объркан, изплашен и неуверен е целият свят в момента. Подобен прецедент никога не се е случвал и конкретните последици, било то икономически или политически, не могат да бъдат предвидени от никого. Какъв по-голям ужас от непознатото, когато толкова много е на линия?

„Събудихме се в всят, в който бизнесът има по-малко възможности“, каза още ти. Какви ще се последиците за теб, като българин, учещ бизнес в столицата Лондон? Пред какви премеждия ще те изправи Брекзит-ът?

Не мисля, че дори лидерите на движението за напускане са очаквали тези резултати и както видяхме яснота какво ще се случва от тук нататък все още няма. Със сигурност обаче свободния режим за трансфериране на стоки и работници ще бъде ограничен, което ще означава рязък спад на развитието на бизнеса във Великобритания. Много големи компании ще преустановят или поне пренасочат част от операциите си в други държави заради тежките индиректни европейски санкции, които се очакват. Съюзът има интерес да е безкомпромисен с Великобритания, за да запази позициите си и даде пример на останалите членки. Ще е интересно да наблюдаваме как ще се развият преговорите. За мен лично освен евентуално по-скъпите самолетни билети няма много да се промени, поне в краткосрочен план, но днешният ден за мен и хиляди други европейски студенти е ясен сигнал, че това  може би не е държавата, в която искаме някой ден да се реализираме и да плащаме данъци.

Днес проведох разговор с твои британски сънародници. Бяха кьоркютюк пияни, доста се бяха понаквасили. Вървяха и крещяха из улицита на Равда: „We left. Fuck Cameron. We are free.“ От какво се освободи Великобритания?

 Това е истинският проблем на Великобритания – качеството на нацията през последните години. Разбира се, кой съм аз да генерализирам, но имаше един много популярен цитат, че ако някой без твоя майчин език, контакти или капитал все пак открадне работата ти, може би проблемът не е в него, а в теб. Далеч не смятам, че спирането на притока от европейските граждани ще реши проблема с чужденците на страна, която някога е колонизирала половината свят. Също ще е интересно например да видим как част от патриотите от тук нататък ще се заеме с нископлатените физически и силови професии, които сега са основно препитание на чужденците. От това се освободи Великобритания, хора, които да вършат трудната работа. Също се освободи от безпроблемните ваканции из Европа, но най-вече голяма част от спестяванията си, 30 процента по – конретно, с рекордния спад в стойността на паунда. Good times.

image

Ще продължиш ли да носиш у себе си онова усещане на горд европеец, живеещ в провалила се европейска държава?

Аз преди всичко съм горд българин и членуването на България в Европейския съюз просто означава улеснен живот от предоставените ни дивиденти. Все пак се надявам, че Брекзитът няма да промени драстично досегашния ми начин на живот. Относно втората част на въпроса, донякъде споделям мнението, че днешнят ден символизира до голяма степен културно и идеологично падение на Великобритания, също алармира за възможността за разединена, враждебно настроена и по-слаба Европа в близкото бъдеще. Надявам се, че все пак разумът ще възтържествува в останалите нации. Ще се опитам да продъжа да живея така, както съм го правил и досега в Англия, докато взема дипломата си, но въпросът в коя държава ще избера да инвестирам придобитите знания и умения след това, не само аз, но хиляди други в моята ситуация, след днешните събития стана много по-интригуващ. Ние научихме урока си, един ден и Великобритания ще го направи. За финал искам да отбележа, че не претендирам да съм специалист по никоя от темите, които си позволих да коментирам, но считам, че имам достатъчно добър поглед над нещата, за да изявя информирано мнение. Благодаря за предоставената възможност и нека да си пожелаем последиците от чуждите решения да не се отразят твърде негативно на нас, българите!

Разговора води: Мирослав МИТКОВ





Гласувай:
5


Вълнообразно


1. staler - на значимия бъдещ бизнесмен не му ли ...
25.06.2016 06:12
на значимия бъдещ бизнесмен не му ли ясно че вб си вдига чукалата,щот след влизането в сила на тихоокеанското споразумение,ес се превръща в нещо като ню мексико?
цитирай
2. neshtopovecheza - Статията е за хора, които се интересуват от стабилността на Европа!
25.06.2016 14:31
Уважаеми, appen 13! Спри да повтаряш все едно и също! Смешен си, ама адски смешен. Това така, онова така... ха-ха-ха.!. Оправи си мирогледа... и правописа. С тези коментари отивай да лижеш задниците на милите ти руски "братушки". Все хорошо!
цитирай
3. ok3223 - Значимите ...а?
25.06.2016 15:43
За това са значимите ...правели кариери, другите да бачкат тежкото ии неплатеното, баламите.Сега кат ги няма, трябва да ги заместим ... като мигранти.
цитирай
4. tera - Абе, смешко,
25.06.2016 16:07
кога се появи тук и кога започна акъли да раздаваш?

Откъде имаш самочувствие изобщо, че разбираш от макроикономика и международни взаимоотношения? Нещо да си учил, нещо да знаеш? Ти си някакво подставено лице, едва ли така изневиделица си се появил от нищото.
цитирай
5. neshtopovecheza - Тера, сорри
25.06.2016 17:17
tera,аз никога не съм претендирал за знания по макроикономика. Но международните отношения са ми що-годе ясни и знам какво ще са последиците за Европа след това нескопосано нещо, наречено Брекзит. Извини ме, ако създавам някакви комплекси у теб.
цитирай
6. анонимен - "Човек, който не може да подобри аргумента си, повишава гласа си"
25.06.2016 17:49
Въпреки, че ясно посочих, че мнението не претендира да е експертно, не трябва да си гений, за да си пуснеш CNN и да прочетеш няколко статии. Не знам към кого се обръща tera в случая, но щом питаш - учил съм и микро, и макроикономика, също така съм живял достатъчно в реалната среда, която гледаш по телевизора, за да имам що-годе ясна преценка. Към първия джентълмен с богатия речник - мнозинството от хората, които гласуваха за излизане са започнали да търсят какво е EU след резултатите, днес излезе информацията от Гугъл, затова не мисля, че дори и 2% от вотовете имат нещо общо с тихоокеанското споразумение. Вотът за излизане беше базиран чисто и просто на емоционалните островетянски, ксенофобски настроения сред застаряващото население, ако не вярваш на мен- http://time/4381313/brexit-vote-david-cameron-elites/?xid=time_socialflow_facebook

Ето така се дискутира интелигентно, между другото. Лека вечер!

цитирай
7. анонимен - Момчета,
25.06.2016 19:39
не обръщайте внимание на коментиралата под номер 4. Това е обикновена хейтърка, парадираща с културни познания, които много лесно се копват от нета. Защото, ако наистина беше такава, щеше най-малкото да се държи по-възпитано и да не напада хора, които с нищо не са я предизвикали. А това поведение при нея е ежедневие в търсене на внимание, което явно й липсва. Блогът й далеч не е от най-посещаваните, освен ако не прави скандали. Те, за съжаление, са нещо, което много се котира тук.
Щом скача срещу вас, значи сте на правилния път. Дерзайте!
цитирай
8. appen13 - Brexit - британският отговор на Ваймарска германска ЕВРАБИЯ
25.06.2016 20:34
Не знам дали агресивно неграмотното инкомедийно тролче neshtopovecheza знае нещо за ваймарска Германия, но ще рискувам.
Берлин превърна ЕСсср в една Ваймарска Европа, т.е. в Европа на демонстративната и агресивна педерастия, лесбийство, веганство, зелена идиотия, радикален нео-троцкистки либерализъм, радикален ислям, на маргинални платени НПО-групички самообявили се за "гражданско общество" и на практика в Еврабия, която зависи от настроенията и желанията на арабските, негърските и циганските гета в големите мегаполиси.
Точно срещу такава Ваймарска германска Еврабия гласуваха британците !
А след като ясно изразиха волята си за нормална и истинска Европа, се оказа, че нарочените и назначените за нещо като "демократи", визирам един НПО-участник от последното издание на "Панорама" животински ненавиждат истинската пряка демокрация и разбират демокрацията така "Демокрация за нас да ви ограбваме и лъжем ежедневно, а за вас обикновените евро-унтерменши само и единствено последствията".
Да, ама вече на повечето нормални европейци им писна от брюкселско-германската пародия на "демокрация" и както виждаме, смятат да приключат с този нео-либералистичен зловещ театър.
Естествено, че Brexit беше звучна публична плесница срещу радикалните левичари нео-троцкисти Хюсеин Обама, семейство Клинтън, Дьорд Шорош, евро райх-фюрерин Меркел, смешника Оланд и още по-комичното политическо италианско нищо Ренци, които страстно пропагандираха в техния нео-либералистичен вариант теориите на Лев Давидович Бронщайн и агресивно налагаха троцкистките му политически практики в Еврабия и света.
И подозирам, че неприятните сюрпризи за изброените по-горе наистина предстоят. Това с Brexit беше само най-безобидната част от случващото се в анти-европейския германски ЕСсср и САЩ.....
цитирай
9. tera - Ха-хах, ще умра от смях :)
25.06.2016 23:31
Това е сигурно някакъв заучен лаф:
"Извини ме, ако създавам някакви комплекси у теб."

Какви комплекси си в състояние изобщо да създадеш у някого?
Ти целият си един ходещ комплекс! Смешник.
цитирай
10. neshtopovecheza - Жалко
26.06.2016 01:03
Тези са ми ясни. Жалка картинка - така бих я определил аз. Не искам да се обяснявам, защото ще използвам думи, от които може да се засегна дамата.
цитирай
11. neshtopovecheza - Аppen13
26.06.2016 01:12
Аппен-чо, точно тази част от историята (преди, по, и след ВСВ) ми е любима, братушке, повярвай ми. Да парадираш със знанията си, говори само едно за теб. Нещо си ми недоволен! От какво? Живота? Социалния ти статус? Този хейт говори много за личността ти, да знаеш. Не ми разправяй за Германия и ЕСсср. Защото, ако няма ЕС, ЕСсср може да се появи. Каква е целта на френцузина? А знаем ли кои са вторият и третият стълб на "Храмова структура на ЕС"? Ами "Договорът на Маастрихт"? Помисли малко. Прочети нещо за ЕС преди да го наплюеш..така мазно по български. Пардон! Байганьовски!
цитирай
12. neshtopovecheza - tera, tera..
26.06.2016 01:16
Тера, Тера.. болнаво общество, болнави хора. Анамнеза - хейтърство, омраза, негодувания.. и какво ли още не!? Диагноза - гьонсурати. Обскурантни хорица! Разговорът приключи - Go sleep!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: neshtopovecheza
Категория: Новини
Прочетен: 55211
Постинги: 41
Коментари: 64
Гласове: 22
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол