Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2016 20:51 - ОО-Не. Продадохме се за жълти стотинки. Отново.
Автор: neshtopovecheza Категория: Политика   
Прочетен: 541 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 12.10.2016 20:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Основният проблем, свързан с кандидатурата за генерелен секретар на ООН, е защо се извърши замяната на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова със заместник-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева. Какви бяха реалните мотиви, с които българското правителство извърши смяната? Какво и колко струваше това на България? С каква цел се извърши смяната, която беше обречена на пагубен край? Причината, изтъкната от Б. Борисов: „през петия предварителен вот за генерален секретар на ООН представянето на Бокова беше слабо“, визирайки шестото място, което Бокова зае, реална ли е причината за слабото й представяне, или отново на българските дипломати им беше наложено външно мнение?

Какво плати България за тази смяна? На политическата сцена в надпреварата по оглавяването на ООН България се изправи срещу България. Една българка „прецака“ друга. За сеир на цялата дипломация. Пак се прочухме с баналния, но така присъщ ни анекдот, че българския казан в Ада не го пазят дяволи с вили. Унижението, срамът са ни познати, но партийните първични нрави се разиграха у дома, в нашата къща. Кой изправи България срещу самата България. В чии обувки влезе и в чий глас се вслуша този път Бойко Борисов?
image

Кое и какво накара премиера за извърши тази така рискована промяна? За тези, които са забравили, пропомням, че на 09. 01. 2015г. примиерът Борисов се срещна с издигнатата от кабинета Орешарски на 18. 06. 2014 Ирина Бокова. Самият Борисов посочи, че Бокова може на разчита на подкрепа от страна на правителството.

„... Кристалина Георгиева беше човекът, който се опитваше да ангажира  други държави да лобират пред българското правителство...“ – това бяха думите на кандидат-президента в ефира на „120 минути“, през призмата на които разбираме за болните й амбиции. Всъщност болните  амбиции на заместник-председателя на Европейската комисия бяха умело използвани от други европейски държави, начело с Германия, които провалиха кандидатурата на генералния директор на ЮНЕСКО Бокова, а в унисон с това и на Източна Европа. Определено болните амбиции на г-жа Георгиева се оказаха идеални за Ангела Меркел. Защо ли? От какви хора не нуждае „Велика“ Германия ли? От такива като г-жа Георгиева – хора, изгубили ценностите си и готови да „мачкат“ всичко по пътя си в името на успеха, дори и сънародниците си. България е малка държава. Манталитетът на дипломатите ни е малък също. Отново допуснахме да бъдем манипулирани. Точно тук е и отговорът на въпроса защо смениха Бокова с Георгиева. Защото Отново изпълнихме чужда поръчка. Защото Отново продадохме националния си интерес. Защото Отново потъпкахме националното си достойство. Защото пред нас вече не стои въпросът докога ще сме наи-бедната държата, а докога ще се продаваме за жълти стотинки. Отново ли?

image

Търсейки причината за снямата на кандидатурата на Бокова, целта  на цялата трагикомичка битка „Бокова-Георгиева“ излиза наяве. Много български и чуждестранни анализатори опредилиха смяната като „пагубна грешка“, но всъщност, това беше един много хитър, умел, успешен и добре обмислен ход. След думите на външния ни министър Даниел Митов: „Бокова е добър политик и умел дипломат с богат професионален опит и лидерски качества в обалстта на маждународните отношения“, става ясно, че Бокова е идеалната българска кандидатура. С отличната си биография, макар и никой да не очакваше, Бокова се оказа реален конкурент за поста. А целта беше Бокова да се отстрани. Победата на португалския социалист Антонио Гутереш трябваше да се подсигури, а за това беше нижно Бокова да се отстрани.

Правителството излезна с тезата, че Бокова ще получи вето от САЩ и Великобритания. Но нека си припомним някои минали факти: Кристалина Георгиева беше представител на институция, която наложи болезнени санкции срещу Русия, е една от петте постоянни членки на организацията, тоест Русия би наложила вето на новата българска кандидатура, което я превръща в неприемлива. По този повод кореспондентът на швейцарския „Нойе Цюрхер Цайтунг“ Марко Босарт също се опита да надникне в задкулисието, като пише: „Упорито се разпространяват слухове, че в момента се правят опити да бъде убедена Русия да не налага вето на новия български кандидат“. Освен българският премиер, разговор с държавния глава на Русия Владимир Путин води и Меркл за подкрепа за друг български кандидат за поста ГС на ООН. След рокадата позицията на руското външно министерство беше следната: „Искаме да вярваме, че това е суверенно решение на българското правителство. Дали това е такова, или не, питайте българските управляващи“. След изричането на тези думи къде точно нашето правителство видя шанс за г-жа Георгиева?

Никога няма да разберем задкулисния механизъм, принудил българското правителство да се отрече от първоначалната си номинация. Съединението правело силата. Вярно ли?




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: neshtopovecheza
Категория: Новини
Прочетен: 55028
Постинги: 41
Коментари: 64
Гласове: 22
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол